Ohjeita

  1. Tärkein asia katiska kalastuksessa on sulkea nielun suu luukku kokonaan, kun varastoit katiskaa. Tai sitten puolittain suljettuna, jos kalastat matalassa vedessä. Tämä on tärkeää koska WEKE-katiska pyytää erittäin hyvin kaikenlaisia eläimiä, kalojen lisäksi. Lintuja, oravia, hiiriä ja rottia, myös jäniksiä, kissoja, koiria ja kettuja on katiskoista kaivettu pois. Myös biisoneita ja kirahveja on tavattu katiskoista. Tämän haluat ehdottomasti välttää, katso video yllä. Vaikka varastoisit katiskaa sisätiloissa, sulje luukku myös siellä. Jos et sulje luukkua, löydät katiskastasi vähintään talitintin ruumiita myöhemmin.
  2. Valitse sopiva sijainti: Etsi vesistö, jossa haluat käyttää katiskaa. Valitse paikka, jossa uskot olevan kalaa tai rapuja. Hyviä paikkoja voivat olla esimerkiksi jokien tai järvien pohjukat, kivikkoiset alueet tai paikat, joissa veden virtaus on hidasta. Kalastaessasi Saimaalla, valitse norppa-turvallinen katiska. Tällä voit säästää norpan hengen ja myös kukkaro kiittää: Saimaannorppa on maamme ainoa kotoperäinen nisäkäs, jonka tappamisesta valtiolle pitää korvata 9 755 euroa.
  3. Valmistele katiska: Avaa katiska ja tarkista, että kaikki osat ovat kunnossa. Varmista, että solmut ja köydet ovat kiinni ja että katiska on ehjä.
  4. Aseta syötti: Katiskassa kannattaa käyttää syöttiä. Voit käyttää erilaisia syöttejä, mutta WEKE-Houkutus syötti toimii parhaiten. Syötti houkuttelee kalaa tai rapuja katiskaan.
  5. Kiinnitä katiska: Kiinnitä katiska vedenpinnan lähelle esimerkiksi kivien tai muiden kiinteiden esineiden avulla. Varmista, että katiska on tukevasti paikoillaan ja ettei se liiku virtauksen mukana.
  6. Tarkista paikallislait: Tarkista paikalliset kalastussäännöt ja -määräykset. Joillakin alueilla saattaa olla rajoituksia katiskan käytölle, kuten minimikokoja tai pyyntirajoituksia. On tärkeää noudattaa näitä sääntöjä ja varmistaa, että kalastat laillisesti.
  7. Tarkasta ja huolla säännöllisesti: Palaa katiskalle säännöllisin väliajoin tarkistaaksesi pyyntituloksen ja huoltaaksesi katiskaa tarvittaessa. Noudata paikallisia sääntöjä pyyntivälineiden tarkastamisesta ja poistamisesta vesistöstä.

Kaikessa kalastuksessa paikallistuntemus merkitsee aina välineitä enemmän saaliin saamisessa. Kokeile katiskaa eri paikoissa ja erityisesti eri syvyyksissä, niin saaliskalojen koko saattaa alkaa vaihtelemaan. Tavallisesti katiskoilla pyydetään liian matalassa erityisesti kesällä. Syvemmällä on viileämpää. Muista nyrkkisääntö: yli +10C särki maistuu mudalle. Ja tämä tarkoittaa tietysti järven lämpötilaa, ei ilman.

Älä jätä pikku-kaloja syötiksi katiskaan, kun sen olet kerran kokenut. Ylös noston jälkeen kalat ovat järkyttyneitä, traumoissaan ja eivät viihdy enää katiskassa ja haluavat sieltä pois. Siksi sinne eivät enää muutkaan kalat halua tulla, jos katiskassa riehuu ilmiselvä mielenterveyspotilas.

Toimivuuden kannalta olennaisen tärkeää on myös että katiska on pohjassa, ja suorassa. Mateen pyynnissä tämä asia on erityisen korostunut, koska made liikkuu pohjaa pitkin. Jos katiskasi ei ole pohjassa made menee sen alitse.

Tuliko rapuja ja sumppu puuttuu? Ei hätää, laita nielun suu luukku kiinni ja pari kuollutta kalaa ravuille evääksi. Ja katiska tietenkin takaisin vesistöön. Jos ravuilla ei ole evästä, ne syövät ennen pitkää toisiansa. Näin kätevästi katiska toimii sumppuna kun kiiruhdat ostamaan varsinaisen WEKE sumpun itsellesi.

WEKE on todistetusti kestävä pyydys kun sitä käytetään ja säilytetään oikein. 

Olosuhteet vesistöissä vaihtelevat, yleensä katiskoista lähtee pohja pois, koska vesistöjen pohjat ovat hivenen happamia. Huuhtele katiska pohjavedellä ennen pidempää säilytystä, jos haluat sen kestävän pitkään. Säilytä katiskaa, kun sitä et käytä, säältä suojattuna. Vedestä ylös nostettuna, kosteus ja happi tekevät nopeammin tuhojaan kuin veteen upotettuna. Auringon valo vanhentaa myös tehokkaasti, säilytä siis myös valolta suojattuna.

Kentältä kuultuna on verrattain yleistä, että WEKE-katiska lähtee pitkäkyntisen matkaan. Epäillyn rikoksen jälkeen, vedä hetki happea ja pohdi voisiko katiska kuitenkin olla edelleen vesistössä. Historia tuntee tapauksia että on tehty toimenpiteitä ja säntäilty raivoin vallassa. Myöhemmin se kyseinen katiska tarttuikin vieheeseen ja löytyi. Kuitenkin jos olet varma chillailun jälkeen, että olet rikoksen uhri ja katiska on pöllitty, tee rikosilmoitus. Tämän jälkeen voit olla yhteydessä vakuutusyhtiöösi.  Koska jos sinulla on kotivakuutus, omavastuuosuutta korkeamman vahingon sattuessa saatat saada korvauksia ja voit hankkia uuden katiskan. Tämän takia kannattaa hankkia kallein WEKE, koska suhteellinen tappio on tällöin matalin. Vakuutus asiat tulee kuitenkin tarkastaa omasta vakuutusyhtiöstä, jopa etukäteen, tämä on yleisohje.